Gor in dol po straniščni školjki


Dimna zavesa ustavnih sprememb
5.12.2012, 12:08
Zapisano pod: Aktualno

Maj 2009. Kongres Slovenske demokratske stranke po porazu na volitvah leta 2008. Javnost je pričakovala, da si bo stranka, ki je izgubila vlado, privoščila v normalnih družbah normalen pogled v ogledalo in skušala ugotoviti, kaj je šlo narobe. Ne, predsednik SDS Janez Janša je stopil pred novinarje in najavil paket ustavnih sprememb za drugo republiko. In slovenska novinarska srenja je isti trenutek pozabila, za kaj je pravzaprav prišla na tisti kongres in se skoraj z erotično vznemirjenostjo lotila glodanja kosti ustavnih sprememb, za katere je bilo z Marsa jasno, da nimajo in ne bodo imele potrebne dvotretjinske večine.

Flash forward do decembra 2012. Slovenija se zvija v krčih vsesplošne krize, slovenska mesta postajajo nevarna eksplozivna mešanica protestov, podpora vladi je tam nekje pri dnu, predsedniške volitve levice proti levici s podporo desnice. Pozivi javnosti, naj politika ukrene nekaj, preden bo vsega konec, so vse glasnejši. Pa politika, konkretneje vlada, postreže s kakšnim odgovorom? Ne, predsednik vlade in SDS Janez Janša je stopil pred novinarje in najavil paket ustavnih sprememb za… posplošeno drugo republiko. In slovenska novinarska srenja je isti trenutek pozabila, kaj se pravzaprav dogaja v Sloveniji in se skoraj z erotično vznemirjenostjo lotila glodanja kosti ustavnih sprememb, za katere je z Marsa jasno, da ne bodo imele potrebne dvotretjinske večine.

Ampak z vidika politične strategije, ne po vsebinski plati, me – to moram priznati – navdušuje natančnost in premišljenost poteze Janeza Janše, zlasti v luči dokazovanja, kdo ima v tej državi res v rokah ritem dogajanja. Dve zadevi je v nedeljo naredil Janez Janša in z njima Boruta Pahorja, potem ko ga je uporabil, da je z njim odgnal grožnjo Danila Türka, praktično poslal na politično obrobje, da ne rečem v polje obskurnosti. Najprej je zjutraj na volišču dejal, da je tokrat prvič volil proti in s tem Pahorju (po devetnajsti uri, ko smo izjave zaradi molka lahko tudi objavili) sporočil, da ga – ne glede na besede o privilegiju podpore tekmecev – ne podpira. Potem pa je sledila res vrhunska poteza. Po slovesu starega predsednika in vznesenem, do zvezd segajočem govoru novega predsednika je stopil na oder, na hitro čestital prvemu, se zahvalil drugemu in povedal svoje. Pahorjeve želje in besede po pogovorih, dogovorih, pogajanjih in iskanju konsenza so v hipu postale irelevantne. Predsednik vlade je nakazal, kaj je tisto, kar je v Sloveniji res nujno in nato prek svoje stranke dva dni pozneje predstavil seznam želja, okrog katerih naj bi se v prihodnje vrtelo naše življenje.

In zaradi prej omenjene skoraj erotične vznemirjenosti slovenskih medijev se bodo zgodbe, ki res določajo naše življenje, odvijale daleč od oči, daleč od srca.

V Sloveniji nič novega.

  • Share/Bookmark13 komentarjev
Komentiraj

Kratko in jedrnato in pronicljivo. Nimam kaj dodati, razen tega, da popolnoma strinjam. Spomin zlate ribice je sranje; sploh, če ga podpira senzacionalistična hujskaška žoltavo rumenkasta medijska scena, popolnoma nekritična in nesposobna kakšnekoli vsebinske analize.

avtor: filmoljub 5.12.2012 @ 12:57

hja, janši predpisuječ dih jemajoče nadnaravne sposobnosti. mogoče bom pa na naslednjih volitvah volil zanj, tak izjemen politik nas gotovo reši krize.

avtor: diabolico 5.12.2012 @ 15:28

Tomaž Celestina

@filmoljub – ja, žal je res tako. Zlate ribice, rumeni mediji in žaltava družba. :-)

avtor: Tomaž Celestina 5.12.2012 @ 15:48

Tomaž Celestina

@diabolico – narobe si me razumel. Strateško je bila poteza odlična, ampak samo zanj. O vsebini pa tokrat raje ne bi.

avtor: Tomaž Celestina 5.12.2012 @ 15:49

Govor predsednika vlade tja sploh ni spadal, če se je že pojavil, bi po moji skromni oceni bontona, če sploh v naši državi še velja, čestitati novo izvoljenemu predsedniku, se zahvaliti aktualnemu za njegovo delo in konec.

avtor: Dragica Novak 6.12.2012 @ 00:18

Tomaž Celestina

@Dragica: govor je bil popolnoma neprimeren, ampak tako PV pač deluje. Mimo vsega in vseh, da pokaže svoje.

avtor: Tomaž Celestina 6.12.2012 @ 07:53

Rado

Da te ne bo pobralo od navdušenja.
Pri tej svoji “analizi” si čisto pozabil, da so leve vlade /do leta 2004/ za Slovenijo pomenile prosperiteto. Od leta 2004, ko vladajo desne vlade (Janša, Pahor, Janša), pa imamo krizo.

avtor: Rado 6.12.2012 @ 09:06

Tomaž Celestina

@Rado: a ironije, ki seva iz celotne “analize”, pa nisi zaznal? :-) ))

avtor: Tomaž Celestina 6.12.2012 @ 09:36

Rado

Bom še enkrat prebral

avtor: Rado 6.12.2012 @ 10:00

Tomaž Celestina

@Rado: Pa preberi še kakšen post od prej, ti bo bolj jasen moj način razmišljanja. :)

avtor: Tomaž Celestina 6.12.2012 @ 10:09

Janša ve, kaj hoče in je v tgem dosleden. Gospodarskla kriza je prišla in bo minila. Druga republika pa bo ostala. Podprimo ga in še malo, pa se ne bo več govorilo in pisalo o krizi. Novinarji boste uravnoteženi, mi prestrašeni.

avtor: Stric Marč 7.12.2012 @ 10:01

Tomaž Celestina

@Stric Marč: In doživeli bomo ustavno/prvno/državno lobotomijo……

avtor: Tomaž Celestina 7.12.2012 @ 10:05

Someone should grab his arm and show him
This historio-economic poem:

http://www.maria.si/cathocatharsis

avtor: Julian 9.12.2012 @ 02:50Komentiraj
Prelomi vrstic in odstavkov so samodejni, e-poštni naslov ni nikoli prikazan, dovoljen je HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

(obvezno)

(obvezno)


Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !